Nationale Hypotheek Garantie (NHG)

De meeste starters kopen hun eerste huis met Nationale Hypotheek Garantie (NHG). Lees hieronder wat deze garantie inhoudt, wat de voorwaarden zijn om in aanmerking te komen voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie, wat de voordelen ervan zijn en bereken daarna snel wat jij kunt lenen met Nationale Hypotheek Garantie.

Wat is NHG?

Via de Nationale Hypotheek Garantie wil de Stichting Waarborgfonds Eigen Woningen het kopen, verbeteren en behouden van eigen woningen stimuleren. Het waarborgfonds garandeert dat jouw hypotheek betaalbaar is en dat de hypotheek aan de bank wordt terugbetaald in het geval je de lasten toch niet meer zelf kunt betalen. Je betaalt voor deze garantie een eenmalige provisie van 1% van de hoogte van je hypotheek. Deze borgtochtprovisie is fiscaal aftrekbaar. Meer informatie vind je hier.

NHG: de voorwaarden

Als je je eerste huis gaat kopen, kom je mogelijk in aanmerking voor een hypotheek met Nationale Hypotheek Garantie. Of je wel of niet in aanmerking komt voor een NHG hypotheek, hangt af van een aantal factoren. In de eerste plaats mag het hypotheekbedrag niet hoger zijn dan een vastgestelde kostengrens (in 2016 is deze grens 245.000 euro, inclusief extra kosten als overdrachtsbelasting, notariskosten etc.). Verder mag het aankoopbedrag van de woning die je wilt kopen een maximale hoogte hebben van 231.132 euro. Daarnaast moet je woning het hoofdverblijf zijn en moet je in het bezit zijn van een geldig legitimatiebewijs of een verblijfsvergunning.

Woningbehoud en restschuld

Wordt je hypotheek onverwachts onbetaalbaar, dan kan Nationale Hypotheek Garantie je hulp bieden, bijvoorbeeld door je van waardevol advies te voorzien en verkoop (met verlies) van je huis proberen te voorkomen. Is er echt geen andere oplossing dan je huis verkopen? Dan is er de mogelijkheid dat een eventuele restschuld wordt kwijtgescholden. Natuurlijk moet je zelf in zo’n geval ook stappen ondernemen, samen met bijvoorbeeld een hypotheekadviseur en advies van het Nationaal Instituut voor Budgetvoorlichting (Nibud).

Voordelen van NHG

Verantwoord afsluiten
Als je een hypotheek met National Hypotheek Garantie afsluit, weet je zeker dat jouw hypotheek verantwoord en voor jou betaalbaar is, omdat je in dat geval een hypotheek hebt die aan de normen (van het Nibud) voor verantwoord lenen voldoet. Zodra een hypotheek aan deze normen voldoet, weet je zeker dat je naast geld voor je hypotheeklasten ook nog geld over hebt om boodschappen te doen, verzekeringen en andere vaste lasten te betalen en maandelijks een bepaald bedrag te sparen.

Minder risico
Met een hypotheek zonder garantie neemt u meer financiële risico’s dan met een hypotheek waarbij iemand voor je garant staat. Mocht je namelijk, bijvoorbeeld in het geval van een scheiding, werkloosheid of arbeidsongeschiktheid, niet meer in staat zijn om je hypotheek te betalen, dan is een hypotheek met bovengenoemde garantie een vangnet. Er wordt in een dergelijke situatie met je meegedacht om tot een oplossing te komen en een eventuele restschuld kan worden kwijtgescholden.

Lagere maandlasten
Een derde voordeel van een hypotheek met Nationale Hypotheekgarantie is dat je een lagere hypotheekrente betaalt, gedurende de hele looptijd van je hypotheek. Dit betekent dat je flink kunt bespaart op je maandelijkse hypotheeklasten, veel meer dan de eenmalige provisie van 1% die je betaalt voor het afsluiten.

Hoeveel kan ik lenen met NHG?

Hoeveel geld jij voor je eerste huis kunt lenen met Nationale Hypotheek Garantie, hangt af van je financiële situatie. Wat wil je lenen, wat is je/jullie inkomen en welke risico’s wil je nemen? Bereken met onze hypotheektool hoeveel jij kunt lenen. Heb je het gemak ontdekt van deze online, 100% onafhankelijke en betrouwbare service? Bespaar dan op dure advieskosten en sluit bij Hypotheek.net zelf je hypotheek af voor slechts 650 euro.

Terug naar meer informatie   NHG hypotheek berekenen en vergelijken

Waarmee kunnen we je helpen?

Voordelen van Hypotheek.net

  • Zelf je hypotheek afsluiten
  • Voor slechts 650 euro
  • Bespaar op dure advieskosten
  • Niet gelukt? Geld terug!
  • Gemakkelijk en snel
  • Wanneer het jou uitkomt
  • 24/7 online beschikbaar
  • 100% onafhankelijk en betrouwbaar
  • Bel ons gratis 085-0284467