Hypotheek vergelijken

Als je, afhankelijk van jouw wensen, inkomen, flexibiliteit en bereidheid tot het nemen van risico’s, berekend hebt hoeveel hypotheek je kunt nemen, is het tijd om hypotheken te vergelijken. Wil je een annuïteitenhypotheek of een lineaire hypotheek? Hoe lang zet je de rente vast? Wat moet er verder nog geregeld worden? Wij helpen je graag op weg met hypotheek vergelijken!

Hypotheken vergelijken: de annuïteitenhypotheek

Wil je als starter gebruik kunnen maken van de fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek, dan kom je enkel in aanmerking voor een annuïteitenhypotheek en de lineaire hypotheek. Een overeenkomst tussen beide hypotheken is dat je ze in 30 jaar helemaal aflost. Er zijn echter ook verschillen tussen deze twee hypotheekvormen. Als je een annuïteitenhypotheek neemt, los je aan het begin van de looptijd van de hypotheek niet zo veel af, hierdoor kan je veel profiteren van de hypotheekrenteaftrek. Je gaat gedurende de looptijd van de hypotheek steeds iets meer aflossen. Het rentedeel van de hypotheek gaat omlaag, terwijl het aflossingsdeel juist omhoog gaat. Doordat het rentedeel daalt, krijg je elk jaar iets minder hypotheekrenteaftrek. Het gevolg hiervan is dat je netto lasten per maand elk jaar een beetje hoger worden. Je begint dus met lage, langzaam oplopende netto maandlasten, wat heel aantrekkelijk kan zijn voor iemand die verwacht dat zijn inkomsten in de toekomst zullen gaan stijgen. Veel starters kiezen dan ook voor deze hypotheekvorm.

Hypotheken vergelijken: lineaire hypotheek

Een lineaire hypotheek werkt precies andersom. Deze hypotheekvorm past bij jou als je van plan bent snel af te lossen en je vanaf het begin van de looptijd van je hypotheek hogere maandlasten aankunt. Bij een lineaire hypotheek los je namelijk meteen veel af op je hypotheek en begin je dus met hogere netto maandlasten (naast de aflossing moet je immers ook gewoon de hypotheekrente betalen). Deze lasten worden tijdens de looptijd van je hypotheek steeds lager. Een voordeel van deze hypotheekvorm is, naast het feit dat je snel aflost, dat het totale bedrag dat je gedurende de hele looptijd van je hypotheek aan rente betaalt, lager is dan het bedrag dat je aan rente betaalt bij een annuïteitenhypotheek.

Hypotheek vergelijken: de rente

Bij het vergelijken van hypotheken speelt ook de rentevaste periode een belangrijke rol. Hoe lang jij de rente vastzet, heeft alles te maken met de risico’s die je wilt nemen. Als je ervoor kiest de rente voor een korte periode vast te zetten (bijvoorbeeld voor een periode van vijf jaar), profiteer je van een lagere rente, maar neem je wel meer risico’s. Zet je de rente juist langer vast (bijvoorbeeld gedurende tien of twintig jaar), dan betaal je iets meer rente, maar heb je wel meer zekerheid.

Hypotheken vergelijken, en daarna?

Als je de hypotheek hebt gevonden die bij je past, moet je nog over een aantal andere zaken nadenken. Bijvoorbeeld of je een overlijdensrisicoverzekering afsluit (vaak is dit verplicht) en zo ja, waar je dat gaat doen. Ook kun je overwegen een woonlastenverzekering af te sluiten.

Onze hypotheek vergelijker

Ben je benieuwd naar welke hypotheek het beste bij jouw persoonlijke situatie past en wil je graag online je hypotheek vergelijken? Gebruik de handige hypotheek vergelijker hieronder! Ben je na het invullen van de hypotheek vergelijker enthousiast geworden over onze service? Bij ons is het mogelijk om zelf je hypotheek af te sluiten voor slechts 650 euro, hiermee bespaar je enorm op advieskosten van hypotheekadviseurs. Wij zijn bovendien 24 uur per dag online beschikbaar voor onafhankelijk en betrouwbaar advies en zorgen ervoor dat jij onbezorgd jouw eerste huis kunt kopen!

Terug naar meer informatie   Hypotheken vergelijken

Waarmee kunnen we je helpen?

Voordelen van Hypotheek.net

  • Zelf je hypotheek afsluiten
  • Voor slechts 650 euro
  • Bespaar op dure advieskosten
  • Niet gelukt? Geld terug!
  • Gemakkelijk en snel
  • Wanneer het jou uitkomt
  • 24/7 online beschikbaar
  • 100% onafhankelijk en betrouwbaar
  • Bel ons gratis 085-0284467