Hypotheek oversluiten

Wanneer je op dit moment een hypothecaire lening hebt met een relatief hoog rentepercentage, kan die hypotheek oversluiten naar een variant met een lagere rente op het eerste gezicht interessant zijn. Je ziet het al helemaal voor je. Met je nieuwe geldlening los je in één klap de oude af en vervolgens profiteer je heerlijk van het lagere rentetarief, zodat je meer geld overhoudt om aan andere dingen te besteden. Zo eenvoudig gaat een hypotheek oversluiten echter niet, omdat er toch wat haken en ogen aan zo’n switch kunnen zitten. Hierdoor is het erg verstandig om je goed voor te laten lichten voordat je de nieuwe geldlening aangaat.

Een boete bij vroegtijdig vertrek

Het zal je waarschijnlijk niet verbazen dat een hypotheekverstrekker niet blij is wanneer hij een klant verliest. Bij het aangaan van de hypotheek had je namelijk contractueel toegezegd, dat je over een bepaalde periode een vast bedrag aan maandelijkse rente zou blijven betalen. Je vertrek betekent dat de hypotheekverstrekker inkomsten misloopt. Om die reden wordt er een boete bij je in rekening gebracht.

De hoogte van de boete

De hoogte van de boete is van meerdere factoren afhankelijk. In de eerste plaats wordt er gekeken naar de lengte van de periode dat je eigenlijk nog rente zou moeten betalen. Des te langer die is, des te hoger de boete wordt. Een hypotheek oversluiten is dus voordeliger als je vrijwel het einde van de rentevaste periode hebt bereikt, dan wanneer je de switch halverwege de looptijd of zelfs nog eerder wilt maken. Daarnaast wordt, voor de bepaling van de boete, rekening gehouden met het rentepercentage wat je bij de nieuwe aanbieder moet gaan betalen. De contracten kunnen overigens per hypotheekverstrekker op dit punt ietwat verschillen, maar doorgaans mag je 15 procent van de totale hypotheeksom boetevrij aflossen, terwijl over de overige 85 procent dan de boete wordt berekend.

Het voordeel van intern oversluiten

Wil je zowel minder rente alsook een lagere boete betalen, dan kun je bij je huidige hypotheekverstrekker proberen om het rentepercentage aan te laten passen aan dat van de concurrent. Gaat de financiële instelling akkoord met je voorstel, dan blijft de hypotheekovereenkomst in principe bestaan, maar wordt er wel een nieuwe rentevaste periode aan gekoppeld. Aangezien er nog steeds gerekend werd op hogere rente-inkomsten, ontkom je ook in dit geval vrijwel nooit aan een boete. Die boete wordt dan wel uitsluitend berekend over het renteverschil van het niet-boetevrij aflosbare deel van de hypotheek en valt dus lager uit dan wanneer je over zou stappen naar een andere aanbieder.

Extra kosten bij een overstap

Stap je wel over naar een andere hypotheekverstrekker, dan krijg je in de regel met meer kosten te maken dan alleen met de hierboven genoemde boete. Je woning moet namelijk opnieuw getaxeerd worden en er moet ook een nieuwe hypotheekakte via een notaris worden opgemaakt. Stuk voor stuk kostenposten die je dus mee moet tellen in je totaalberekening, om zo te kunnen bepalen of een hypotheek oversluiten echt wel zo voordelig voor je uit gaat pakken.

Een gedeeltelijke overstap

Het oversluiten van je hypotheek hoeft overigens niet altijd te betekenen dat je bij je oude hypotheekverstrekker al je financiële biezen moet pakken, om deze vervolgens bij je nieuwe aanbieder van nul af aan weer op te bouwen. Als je bijvoorbeeld een spaar- of beleggingshypotheek hebt, is het goed mogelijk dat je nieuwe kredietverstrekker het prima vindt als je je spaar- of beleggingsrekening bij de oude partij handhaaft. Hetzelfde kan gelden voor de overlijdensrisicoverzekering die je bij de oude aanbieder hebt afgesloten. Een hypotheekadviseur kan je wat dat betreft precies duidelijk maken wat er wel en niet mogelijk is.

Is oversluiten ook voor jou voordelig?

Ondanks de boete en overige kosten, waar je rekening mee moet houden, kan het zeker lonend zijn om de switch te maken als daarmee je rentelasten op termijn lager gaan worden. Zeker als je verwacht dat de hypotheekrente de komende jaren gaat stijgen. Een uitzondering op het behalen van dit voordeel is echter van toepassing op hen die een spaarhypotheek hebben afgesloten. Aangezien in deze constructie de hypotheekrente gekoppeld is aan de rente die vergoed wordt in je spaarpot, zou een lagere rente dus ook nadelige gevolgen hebben voor de verdere groei van die spaarpot.
Ben je benieuwd naar de mogelijkheden en wat jij kan besparen door je hypotheek over te sluiten? Vraag dan nu een gratis intakegesprek aan!

Hypotheek zelf oversluiten   Gratis intake gesprek

Waarmee kunnen we je helpen?

Voordelen van Hypotheek.net

  • Zelf je hypotheek afsluiten
  • Voor slechts 650 euro
  • Bespaar op dure advieskosten
  • Niet gelukt? Geld terug!
  • Gemakkelijk en snel
  • Wanneer het jou uitkomt
  • 24/7 online beschikbaar
  • 100% onafhankelijk en betrouwbaar
  • Bel ons gratis 085-0284467