Zelf een hypotheek berekenen? Zo doe je dat!

Tenzij je een grote prijs in een loterij hebt gewonnen of via je familie een flinke zak geld hebt gekregen, is de kans groot dat je een hypotheek af moet gaan sluiten, als je een woning wilt gaan kopen. Om te voorkomen dat je teveel schulden maakt, die je misschien niet meer af kunt lossen, hanteren alle Nederlandse hypotheekverstrekkers een standaard rekenmethode. Wil je zelf je hypotheek berekenen? Via onze hypotheektool kan je nu ook via de gehanteerde standaard rekenmethode zelf je hypotheek berekenen. Hiermee wordt op basis van je totale inkomen en het rentepercentage van de hypotheek een zogenaamde woonquote bepaald, waarmee je je maximale woonlasten kunt bepalen.

Goedkoper uit door zelf aan te vragen

Zeker als je het niet elke dag doet kan een hypotheek bereken als ingewikkeld worden ervaren. Toch loont het zich absoluut om je in deze materie te verdiepen. Als je namelijk geheel zelfstandig via Hypotheek.net een hypotheekaanvraag indient, hoef je geen dure hypotheekadviseur in te schakelen. Voor het complete traject van aanvraag tot afsluiting brengen we je slechts 650 euro in rekening, ongeacht de hoogte van het hypotheekbedrag. Wordt er, om wat voor reden dan ook, geen hypotheek aan je verstrekt, dan betalen we die 650 euro gegarandeerd gewoon aan je terug.

Ondersteuning tijdens de aanvraagprocedure

Ook al regel je zelfstandig je hypotheek via Hypotheek.net, toch betekent dat niet dat je er helemaal alleen voor staat. Vanzelfsprekend helpen we je tijdens de aanvraagprocedure aan alle kanten om deze zo soepel mogelijk te laten verlopen. De website bevat een online rekenmodule, waarmee een hypotheek berekenen eigenlijk een fluitje van een cent wordt. We hebben daarnaast een telefonische helpdesk, die je met raad en daad bijstaat op het moment dat je onverhoopt ergens tegenaan loopt wat je echt niet begrijpt. En ook deze website is op zich al een rijke informatiebron, die je goed op weg kan helpen met het zelfstandig afsluiten van een hypotheek.

Het totale toetsinkomen

Laten we eens bekijken wat er bij een hypotheek berekenen allemaal komt kijken. In de eerste plaats moet je je totale bruto jaarinkomen vaststellen. Dat wordt ook wel het toetsinkomen genoemd. Als je in de loop van het jaar alleen je maandelijkse salaris en in mei je vakantiegeld krijgt, ben je snel uitgeteld. Krijg je via je werkgever ook andere financiële voordeeltjes, zoals overwerktoeslag of een dertiende maand, dan tellen die bruto inkomsten ook mee. Hetzelfde geldt voor periodieke uitkeringen, ontvangen alimentatie en flexibele (bij)verdiensten uit bijvoorbeeld je eigen bedrijf. Is er sprake van tweeverdieners, dan moet degene met het hoogste totale jaarinkomen ook de helft van het lagere totale jaarinkomen van de partner optellen. Betaal je alimentatie, dat trek je dit brutobedrag tenslotte van het toetsinkomen af.

Wel of geen toetsrente

Vervolgens is het van belang dat je weet welk rentepercentage je in de berekening moet gaan gebruiken. Als je de hypotheek met een rentevasteperiode van 10 jaar of korter afsluit is de officiële toetsrente van de AFM van toepassing. Voor langdurigere leenperiodes hanteren de meeste hypotheekverstrekkers het daadwerkelijke rentepercentage van de door hen aangeboden hypotheek. Op basis van je toetsinkomen en het rentepercentage, kun je vervolgens in een tabel van de geldverstrekker aflezen wat je woonquote is. Voor een correcte bepaling van de woonquote is het overigens ook van belang of je een hypotheek met of zonder NHG af wilt sluiten en of je al wel of nog niet de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt.

Berekening van je maximale maandlasten

Om je maximaal toegestane hypotheeklasten te bepalen vermenigvuldig je nu je toetsinkomen met de woonquote en deel je dit bedrag door 12. Dat zijn dan je maximale woonlasten per maand. Heb je echter al een of meer leningen lopen, dan dien je per lening 2 procent van de totale waarde van die lening op je maandlasten in mindering te brengen. Uitzondering hierop is een studielening. Daarvoor geldt een percentage van 0,75 procent. Tenslotte dien je ook eventueel betaalde erfpacht met de maandlast te verrekenen.

De maximale hoogte van je hypotheek

Nu je eenmaal weet wat je maximale maandlasten voor een hypotheek met een bepaald rentepercentage mogen zijn, kun je vaststellen of je wel of niet in aanmerking komt voor een geldlening voor de aankoop van je droomhuis. Blijkt tijdens het hypotheek berekenen, dat je eigenlijk best meer zou kunnen lenen dan de vraagprijs van het huis, dan is dat natuurlijk budgettechnisch gezien prettig. Het is daarentegen niet mogelijk om een hypothecaire lening af te sluiten die de waarde van het huis overstijgt.

Terug naar meer informatie   Bereken nu je hypotheek

Waarmee kunnen we je helpen?

Voordelen van Hypotheek.net

  • Zelf je hypotheek afsluiten
  • Voor slechts 650 euro
  • Bespaar op dure advieskosten
  • Niet gelukt? Geld terug!
  • Gemakkelijk en snel
  • Wanneer het jou uitkomt
  • 24/7 online beschikbaar
  • 100% onafhankelijk en betrouwbaar
  • Bel ons gratis 085-0284467