Hoeveel hypotheek kan ik krijgen?

Je hebt een leuke nieuwe woning te koop zien staan, waar je inmiddels helemaal verliefd op bent geworden. Voordat die droom echter werkelijkheid kan worden, stuit je waarschijnlijk eerst op de vraag “hoeveel hypotheek kan ik krijgen”. Daarnaast wil je natuurlijk ook weten met welke maandlasten je rekening moet gaan houden om zorgeloos in je favoriete woning te kunnen wonen. Om te voorkomen dat je maandlasten te hoog zijn ten opzichte van je inkomen, hanteren alle Nederlandse hypotheekverstrekkers een standaard rekenmethode voor het berekenen van de maximale hypotheek. Die rekenmethode heeft Hypotheek.net voor je verpakt in een handige online module, waarin je alle benodigde gegevens zelf in kunt vullen. Op die manier krijg je meteen te zien wat de maximale hoogte van je hypotheek mag zijn.

Bespaar kosten door het zelf te doen

Dat ‘zelf doen‘ staat bij ons overigens hoog in het vaandel. Door je via onze website goed voor te laten lichten, zijn we van mening dat je helemaal geen dure hypotheekadviseur als tussenpersoon nodig hebt als je een hypotheek af wilt sluiten. Je betaalt bij ons voor het complete traject van aanvragen tot afsluiten een vast bedrag van 650 euro, ongeacht de hoogte van de hypotheek. Wordt de aangevraagde hypotheek, ondanks alle goede voorbereidingen van jouw kant, toch niet aan je verstrekt, dan krijg je van ons die 650 euro gewoon weer terug. Het is bij het online aanvragen van een hypotheek natuurlijk wel belangrijk dat je alles goed invult en begrijpt wat de verschillende termen inhouden. Vandaar dat we hieronder de rekenmethode gedetailleerd aan je uitleggen.

Onderdelen van de rekenmethode

Voor een volledige berekening van een maximale hypotheek, worden de volgende onderdelen gebruikt: het toetsinkomen, de toetsrente, de woonquote, de maximale hypotheeklast en het maximale hypotheekbedrag. Dat is de basis van de rekenmethode, die in de hypotheekbranche ook vaak gewoon ‘toetsen’ wordt genoemd.

Toetsinkomen

Onder het toetsinkomen worden alle bruto inkomsten meegeteld, die je in een jaar ontvangt. Dat is dus niet alleen je salaris of uitkering, maar ook je vakantietoeslag, overwerkvergoeding, provisie, onregelmatigheidstoeslag, eindejaarsinkomen, 13e maand, VEB-toelage, alimentatie, inkomsten als zelfstandige en overige flexibele inkomsten. Zijn jullie tweeverdieners, dan mag degene met het hoogste totale jaarinkomen de helft van het lagere jaarinkomen van zijn of haar partner aan de totaalsom toevoegen. Wanneer je alimentatie betaalt, dan trek je dit brutobedrag van het toetsinkomen af.

Toetsrente

Tijdens het berekenen van je maximale hypotheek wordt gebruik gemaakt van een toetsrente. Dit rentepercentage wordt één keer per jaar vastgesteld door de AFM. De toetsrente wordt in de regel alleen gebruikt bij hypotheken die een rentevasteperiode hebben van 10 jaar of korter. Wanneer je een rentevaste hypotheek af wilt sluiten voor een langere periode, dan mag de hypotheekverstrekker de voor hem geldende hypotheekrente gebruiken tijdens de berekening van de maximale hypotheek. Dat betekent dus, dat dit percentage hoger of lager kan zijn dan de officiële toetsrente van de AFM.

Woonquote

Met behulp van je toetsinkomen en de toetsrente kun je vervolgens de woonquote bepalen. Via een tabellensysteem van de hypotheekverstrekker kun je vaststellen welk percentage van je inkomen maximaal voor hypotheeklasten gebruikt mag worden. Daarbij is het tevens van belang of je inmiddels de pensioengerechtigde leeftijd hebt bereikt en of je de hypotheek met of zonder NHG af wilt gaan sluiten.

De uiteindelijke rekensom

De laatste stap die je moet zetten om antwoord te krijgen op de vraag “hoeveel hypotheek kan ik krijgen”, is het uitvoeren van een rekensom. In de eerste plaats vermenigvuldig je je toetsinkomen met de woonquote en deel je de uitkomst van die som door 12, om zo de maandlasten in beeld te krijgen. Wanneer je op dit moment al een persoonlijke lening of doorlopend krediet hebt afgesloten, wordt 2% van de oorspronkelijke schuld meegeteld als maandlast. Bij een studieschuld is dat 0,75% of 0,45% van het oorspronkelijke kredietbedrag. Tenslotte moet je ook eventuele erfpacht in mindering brengen op de totaalsom. Nu je weet met welke maandlasten je rekening moet houden, kun je bij de hypotheekverstrekker ook zien hoe hoog je maximale hypotheek mag zijn. De uiteindelijke rekensom van maximale maandlasten naar maximale hypotheek is ook een niet-triviale formule, waarbij men altijd uitgaat van een annuïteitenhypotheek. Vanwege het grotere belastingvoordeel van de renteaftrek, is het heel goed mogelijk dat dat maximum hoger is wanneer je meer rente moet betalen. Er kan echter nooit meer dan geld geleend worden dan de waarde van de woning die je wilt kopen.
Benieuwd naar hoeveel hypotheek je kan krijgen, bereken het nu.

Terug naar meer informatie   Bereken nu je maximale hypotheek

Waarmee kunnen we je helpen?

Voordelen van Hypotheek.net

  • Zelf je hypotheek afsluiten
  • Voor slechts 650 euro
  • Bespaar op dure advieskosten
  • Niet gelukt? Geld terug!
  • Gemakkelijk en snel
  • Wanneer het jou uitkomt
  • 24/7 online beschikbaar
  • 100% onafhankelijk en betrouwbaar
  • Bel ons gratis 085-0284467