Wat is een lineaire hypotheek?

Er bestaan vele hypotheekvormen, maar geen andere hypotheekvorm is zo helder als de lineaire hypotheek of lineair aflosbare hypotheek. De kenmerken van deze hypotheekvorm zijn simpel. Je leent een bedrag om een huis te kopen en je spreekt af om het geleende bedrag in gelijke, maandelijkse termijnen af te lossen. Gewoonlijk worden hypotheken tegenwoordig in 30 jaar afgelost. Dit betekent dat in 360 gelijke, maandelijkse termijnen het geleende bedrag moet worden terugbetaald. Daarbij moet maandelijks een bedrag aan rente worden betaald over het restant van het geleende bedrag. Doordat elke maand een termijn wordt terugbetaald, wordt elke maand het restant van het geleende bedrag lager en daarmee wordt ook de rente die betaald moet worden elke maand lager.

Wat zijn de voordelen?

De lineaire hypotheek heeft een aantal belangrijke voordelen.

 • Allereerst weet je met deze hypotheekvorm precies waar je aan toe bent. Je weet precies hoeveel aflossing je betaalt tot aan het einde van de looptijd.
 • Het tweede voordeel is dat het geleende bedrag elke maand lager wordt. Je ziet in feite dat dat het huis steeds meer van jou wordt. Dat voelt heel goed.
 • Het derde voordeel van deze hypotheekvorm is dat je met deze hypotheek minder rente betaalt, gerekend over de hele looptijd, dan bij elke andere hypotheekvorm.
 • De hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheekvorm is met name aan het begin van de looptijd substantieel. Op langere termijn daalt de hypotheekrente aftrek. Daarmee ben je minder afhankelijk van het fiscale beleid van de overheid op dit punt. Veel huizenkopers vinden het een minder prettig idee om voor hun netto woonlasten afhankelijk te zijn van de luimen van een overheid die steeds weer stappen zet om de hypotheekrenteaftrek te beperken.

Wat zijn de nadelen?

 • De kosten bij deze hypotheekvorm zijn de eerste jaren hoog. Niet iedereen kan het opbrengen om de eerste jaren zowel volledig af te lossen als rente te betalen.
 • De hypotheekrenteaftrek voor de inkomstenbelasting wordt na de eerste jaren snel minder. Immers, de hypotheekrenteaftrek maakt het mogelijk om je belastbare inkomen te verlagen met een deel van de betaalde rente. Als je minder rente betaalt, dan heb je ook recht op minder hypotheekrenteaftrek. Daardoor is het netto-effect van de lagere, totale rentebetaling over de gehele looptijd van de lening minder dan het zou zijn als de hypotheekrenteaftrek er niet zou zijn.

 

Bruto en netto maandlast lineaire hypotheek

Lineaire hypotheek grafiekEen lineaire hypotheek is een hypotheekvorm waarbij je de hypotheek gedurende de looptijd geheel aflost in gelijke delen. De bruto lasten bestaan, naast de aflossingen ook, uit een deel hypotheekrenteIn het begin zijn de maandelijkse lasten hoger, doordat je ook hypotheekrente betaalt. Bij een lineaire hypotheek los je verhoudingsgewijs sneller af op je hypotheek dan bij een annuïteitenhypotheek, hierdoor betaal je na verloop van tijd steeds minder aan hypotheekrente. Dit betekent ook dat je minder kan profiteren van de hypotheekrenteaftrek, waardoor je netto lasten minder snel dalen dan je bruto lasten.

Kan iedereen een lineaire hypotheek afsluiten?

Iedereen die voldoet aan de normen om een hypothecaire lening aan te kunnen vragen, kan ook een lineair aflosbare hypotheek afsluiten. Er zijn geen specifieke eisen waaraan moet worden voldaan. Op Hypotheek.net kun je bijvoorbeeld zelf eenvoudig berekenen wat de bruto en netto lasten van een hypotheek met lineair aflosbare termijnen over de gehele looptijd zijn. Hypotheek.net helpt je ook om een hypotheek met de laagste lasten en tegen de beste voorwaarden af te sluiten.

Wie zal voor deze hypotheekvorm kiezen?

Een aantal jaren was de lineair aflosbare hypotheek minder populair, met name doordat de hypotheekrenteaftrek bij deze hypotheekvorm beperkter is dan bij andere hypotheekvormen. Sinds 2013 kan echter voor deze andere hypotheekvormen geen hypotheekrenteaftrek meer worden aangevraagd. Hypotheekrenteaftrek is sinds 2013 alleen nog toegestaan voor lineair aflosbare hypotheken en annuïteitenhypotheken. Daarmee is de hypotheek met lineair aflosbare termijnen weer populair geworden.
In het algemeen is de hypotheek met lineair aflosbare termijnen met name geschikt voor aspirant huizenkopers die in de toekomst een lager inkomen verwachten, bijvoorbeeld als er op termijn kinderen verwacht worden.

Conclusie

Een lineaire hypotheek is een simpele hypotheekvorm, die voor veel huizenkopers een aantrekkelijke keuze is, omdat het de zekerheid biedt dat het geleende bedrag wordt terugbetaald. De hogere lasten in het begin van de looptijd van deze hypotheek worden afgevlakt door de hogere hypotheekrente aftrek. Aan het einde van de looptijd is de hypotheekrente aftrek beperkt, maar doordat het dan gaat om relatief beperkte bedragen is dat geen probleem.

Lineaire hypotheek berekenen   Hypotheekvormen overzicht

 

Waarmee kunnen we je helpen?

Voordelen van Hypotheek.net

 • Zelf je hypotheek afsluiten
 • Voor slechts 650 euro
 • Bespaar op dure advieskosten
 • Niet gelukt? Geld terug!
 • Gemakkelijk en snel
 • Wanneer het jou uitkomt
 • 24/7 online beschikbaar
 • 100% onafhankelijk en betrouwbaar
 • Bel ons gratis 085-0284467