De annuïteitenhypotheek: aflossing

Het kopen van een woning is een kostbare aangelegenheid. Hiervoor zal een geldlening nodig zijn. De hypotheek is een geldlening met de koopwoning als onderpand. Er zijn verschillende hypotheekvormen. Wil je als starter gebruik kunnen maken van de fiscale voordelen van de hypotheekrenteaftrek, dan kom je overigens enkel in aanmerking voor een annuïteitenhypotheek en een lineaire hypotheek. Met deze hypotheekvormen wordt er afgelost en is de gehele hypotheek aan het einde van de looptijd afgelost. Dit geeft meer zekerheid voor jou als huizenbezitter, maar ook voor de bank of hypotheekverstrekker.

De annuïteitenhypotheek uitgelegd

Wat houdt deze hypotheekvorm precies in? Dit is een hypothecaire lening waarbij de hypotheek op basis van annuïteiten wordt afgelost. Annuïteiten betekent een vast bedrag dat periodiek wordt betaald. Bij de annuïteiten hypotheek blijft de totale betaling per maand hetzelfde. Dit vaste bedrag is de bruto betaling. Er is dus geen rekening gehouden met de renteaftrek via de belastingdienst. Hier komen we later op terug. De som van de rente en de aflossing op de hypotheek worden zorgvuldig gekozen, waarbij er in het begin van de looptijd weinig wordt afgelost en veel rente wordt betaald. Naarmate de tijd vordert zal er minder rente en meer aflossing worden betaald. Toch blijft het totale periodieke bedrag gelijk.

Bruto en netto maandlast annuïteitenhypotheek

Deze hypotheek bestaat uit rente en aflossing. Het totale bedrag is iedere maand gelijk en daarmee is ook de bruto maandlast iedere maand gelijk. Aangezien de maandlast in het begin grotendeels uit rente bestaat, is er vooral in het begin veel profijt van de rentaftrek via de belastingdienst. De rentebetalingen worden met het verstrijken van de jaren steeds minder, de aflossing steeds meer. In de laatste jaren van de looptijd zien we dat de maandlast grotendeels uit aflossing bestaat en nauwelijks nog uit rente. De renteaftrek is hierdoor minimaal. De netto maandlasten stijgen hierdoor. Bij een annuïteitenhypotheek moet altijd bekeken worden of de bruto maandlasten in latere jaren geen probleem vormen. Het voordeel is wel dat de woning in die jaren vaak overwaarde heeft opgebouwd, waardoor slechts weinig huizenbezitters in de problemen zullen komen.

Annuiteitenhypotheek grafiek

Annuïteitenhypotheek en rentevoet

De rentevoet is het rentepercentage. Dit is het percentage dat per periode in rekening wordt gebracht: de rente. De rent is de vergoeding die je afdraagt aan de hypotheekverstrekker voor het uitlenen van het geld. De rente wordt door starters vaak voor een langere periode vastgelegd, bijvoorbeeld voor 10 jaar. Korter of langer is echter ook mogelijk. Daarnaast kan er gekozen worden voor een variabele rente. De periodieke betaling kan wijzigen wanneer de rente wijzigt. Dit is van invloed op zowel de bruto als de netto maandlasten. Vooral in het begin van de looptijd heeft de rente een grote invloed op de maandlasten van de hypotheek.

Annuïteitenhypotheek zelf afsluiten

Aan het afsluiten van een hypotheek zitten vaak hoge kosten verbonden. Alleen al voor het hypotheekadvies lopen de kosten op tot enkele duizenden euro’s. Wie echter verstand van zaken en kennis van hypotheken heeft kan veel op deze kosten besparen. Hypotheekadvies is dan niet nodig en het is mogelijk om zelf de annuïteitenhypotheek af te sluiten. Hierbij wordt de kennis en ervaring getoetst. Via Hypotheek.net is het mogelijk om hypotheken te vergelijken en zelf af te sluiten. Dit brengt vele voordelen met zich mee.

Voordelig de annuïteitenhypotheek via Hypotheek.net

Via Hypotheek.net kan er bespaard worden op de hoge hypotheekadvieskosten. Online en snel geregeld binnen een vertrouwde omgeving. Aangezien de website altijd en overal bereikbaar is kan er 24/7 vergeleken worden. Zelf je hypotheek afsluiten is bij Hypotheek.net mogelijk voor slechts 650 euro. Dat is een aanzienlijke besparing op de kosten. Wanneer het niet lukt om de hypotheek af te sluiten krijgt de bezoeker het geld terug. Klanttevredenheid staat hoog in ons vaandel.

Annuïteitenhypotheek berekenen   Hypotheekvormen overzicht

Waarmee kunnen we je helpen?

Voordelen van Hypotheek.net

  • Zelf je hypotheek afsluiten
  • Voor slechts 650 euro
  • Bespaar op dure advieskosten
  • Niet gelukt? Geld terug!
  • Gemakkelijk en snel
  • Wanneer het jou uitkomt
  • 24/7 online beschikbaar
  • 100% onafhankelijk en betrouwbaar
  • Bel ons gratis 085-0284467